Sousoší Souboj Titánů před Pražským hradem - socha s kyjem

Hradčany

Zápasící Titáni (Giganti) je sousoší na Pražském hradě.

Nachází se v západní bráně u vstupu z Hradčanského náměstí do prvního čestného nádvoří Pražského hradu. Tam stojí na pilířích brány symetricky koncipované pískovcové sousoší. Jeho původním autorem je pozdně barokní pražský sochař Ignác František Platzer, který na něm pracoval v letech 1761–1762.

Současné obrovité postavy zápasících gigantů, držících bronzové kyje, jsou již volné kopie původních soch, pocházejí z roku 1902, provedené sochaři Čeňkem Vosmíkem a Antonínem Procházkou. Gigant nalevo zápasí s nožem (autor A. Procházka), gigant vpravo drží kyj (autor Č. Vosmík). Dále jsou symboly rakouského impéria a českého království, orel s žezlem a lev. Na lvu sedí pachole a další pachole jej zdobí. Po stranách jsou vázy se dvěma putti.

"Zápasníci - mylně označovaní jako giganti - představují gladiátory a bojovníky římské arény ve chvíli, kdy vítězná stojící postava se chystá posledním úderem zničit poraženého protivníka u svých nohou. Předlohami Platzerových skupin byla Mattieliho sousoší před Říšskou kanceláří ve Vídni."