Socha Bruncvíka na Karlově mostě v Praze

Malá Strana
na mapě, v tabulce

Socha stojí mimo řadu soch, na zhlaví pilíře pod sousoším Vincence a Prokopa. Plastika na vysokém, reliéfně zdobeném podstavci zobrazuje rytíře s taseným mečem, opírajícího se o erb Starého Města získaného po r. 1470 a se lvem u nohou. Autor jej vytvořil částečně podle fragmentu, který zbyl po sestřelení původní sochy za obléhání Švédy r. 1648. Původní socha zde označovala práva Starého Města.

Historici považují plastiku na pilíři Karlova mostu za Rolandův sloup, který je symbolem městských práv. Prof. Maxmilian Millauer se domníval, že se tzv. rolandovy sloupy, obvyklé v městech pod saským vlivem, mohly mít svůj název podle svitků (Rullen) symbolizujících právo nebo z označení Rugeland, tj. místa, kde se soudilo. Nynější verzi sochy, na níž rytíř je bezvousým mladíkem napřahujícím meč, vytvořil sochař Ludvík Šimek na náklady pražské obce v roce 1886. V původní podobě byl rytířem muž s plnovousem, který se o meč opíral. Za třicetileté války byla horní část sochy zničena při bojích se Švédy.

Autor Ludvík Šimek, r. 1884; původní socha a pilíř kolem 1500, bez horní poloviny Bruncvíkova těla instalována v Lapidáriu.

Zdroj textu: Wikipedie - Otevřená encyklopedie: Sochy na Karlově mostě [citováno 27. 12. 2014].