Socha svatého Františka Xaverského na Karlově mostě

Staré Město
Praha

Velké sousoší, jedno z nejhodnotnějších na mostě. Spoluzakladatel jezuitského řádu a Apoštol Dálného východu ukazuje na v levé ruce pozvednutý kříž indiánskému (indickému) náčelníkovi, který pokleká a žádá o křest. Po Františkově levici klečí dva chlapci, jeden s knihou a biretem, druhý s mušlí s vodou pro křest. Chlapec s knihou je zřejmě autoportrét třiadvacetiletého sochaře. Scéna se odehrává na koberci pokryté desce se stupni, kterou nesou postavy Číňana, Tatara, Inda a Mouřenína, představitelé východních národů, u kterých světec působil.

Sousoší jako „impozantní“ hodnotil kritický Josef Max, který na nedalekém Malostranském náměstí s bratrem vytvořil kompozicí podobný pomník Radeckého. Dílo bylo strženo povodní v r. 1890, jeho části vyzvednuté z Vltavy r. 1906 sestavil Č. Vosmík. Po vyostřených debatách, zda osadit zpět doplněné dílo, vytvořit kopii nebo dát přednost novém, současnému dílu nakonec zvítězila varianta kopie, provedená Vosmíkem.

Autor Ferdinand Maxmilián Brokoff, rok 1711, donátor teologická a filosofická fakulta (tedy jezuité); originál v Lapidáriu; kopie Čeňka Vosmíka z r.1913

Autor fotky: Zp, použito z Wikimedia Commons