Kříž západně od Chynína

Chynín
okres Plzeň-jih
Kraj:
Plzeňský kraj
Chynín
na mapě, v tabulce

Tento kříž stojí v poli mezi Chynínem a Novými Mitrovicemi a je viditelný ze silnice II/177. Od silnice se na severovýchod zvedá svah, začínají pořádné Brdy. Svah se po 150 metrech růstu dá do mírného poklesu, čímž na hřbetu zlomu začíná otevřený obzor. A právě v tomto jinak rovném, oraném či sečeném kousku zůstal nevelký ale výrazný pahorek o ploše cca 20 × 20 metrů. A na pahorku mohutnější litinový kříž na vysokém kamenném podstavci.

Chytře zvolené místo dělá z tohoto objektu významný lokální orientační bod. Scéna je totiž snadno zapamatovatelná, viděná podobně z mnoha úhlů i vzdáleností. Místo tak bylo lákavé i pro geodetickou síť a je zde zaměřovací bod s červenobílou tyčí. Kříž není zakreslen na mapy.cz, je zakreslen v Základní mapě České republiky 1 : 10 000, je v ZABAGED, není v DMÚ25 (která je ale často nelogicky nespolehlivá). Historicky vedlo okolo kříže po poli několik cest, žádná však nepříliš významná. Kříž se poprvé objevuje v třetím vojenském mapování. Možná je zakreslen v prvním vojenském mapování, ale patrně jde o jiný kříž.

Dřívě přidaná památka: Pomník padlým v Borovnu

Později přidaná památka: Pomník padlým v Nezvěsticích