Pamětní kříž východně od Verneřic

Košťany
Střelná
okres Teplice
Hampuš

Pamětní kříž překlad textu: "BERNARD WIEDEMANN ZE STŘELNÉ NECHAL POSTAVIT ROKU 1783" druhá strana: "K UCTĚNÍ BOHA.
Při procházce ve Střelné v dubnu 2015 nalezl pan Zícha ml. zlomek soklu, na němž byla vytesána nějaká písmena. Po zveřejnění objevu v Košťanském zpravodaji se ohlásili manželé Kašákovi že Střelné, že se u nich na zahradě nachází další zlomek tělesa kříže. PhDr. Jiří Wolf z Duchcovského muzea, který nálezy posuzoval, určil že jde skutečně o další zlomky historického kříže. Město požádalo o možnosti obnovy pracoviště Národního památkového ústavu Ústí nad Labem. Podle PhDr. V. Honyše na místě a vzhledem k tomu, že se jedná ojedinělou drobnou památku z kdysi početného a nevratně zaniklého souboru křížků a kaplí na Teplicku a zřejmě i nejstarší doklad působnosti lokální kamenické dílny z přelomu 18. a 19 století, obnovu kříže NPÚ doporučil.
Památka se vztahuje ke zdejším rodu Wiedemannů, který byl příbuzensky spojen se slavným medailérem Rakouského dvora A. F. Wiedemannem. Widemanové přišli do Střelné z Bíliny. V roce 1587 získal sedlák Jákob Wiedemann od Bílinských Lobkowiczů hospodářství č. p. 20,který podle tradice dědil nejstarší mužský potomek (jeden byl i rychtářem, jiný působil jako zahradník Valdštejnů na zámku v Duchcově) po několik generací. Město Košťany požádalo o dotační příspěvek Ústecký kraj. Dotace byla poskytnuta ve výši 68 000 Kč Restaurační práce provedla v období od březen-září 2017 paní Mgr. Helena Jahodová, akad. soch. res. z Kralovic. Kovový kříž zhotovil její manžel umělecký kovář, který se rovněž podílel na dokončovacích práce. Betonový základ a terénní úpravy a oplocení byly provedeny na náklady města. Práce provedla firma Milan Šerl a veřejně prospěšní pracovníci města. Poděkování za obnovení památky patří řadě města a Ing, Olze Blažkové Čermákové za zajištění finančních prostředků a manželům Kašákovým za dar posledního fragmentů tělesa kříže městu Košťany. Opis textu od Františka Pelce, fota Helena Jahodová, a F. Pelc, Petr Jelínek.

Autor fotky: Petr Jelínek
Autor fotky: Helena Jahodová