Kříž v Drahotíně u bytovek

Drahotín
Drahotín
okres Domažlice
Drahotín

Litinový kříž na vysokém kamenném podstavci stojí ve středu obce Drahotín před bytovými domy na travnatém svahu u dubu. Pod křížem je křižovatka silnice Poběžovice – Drahotín – Hora Svatého Václava a polní cesty do Hvožďan.

Místo bytových domů dříve stávaly statky a nedaleká cesta do Mutěnína okolo dříve také nevedla. Statky byly zbořeny po roce 1945, bytové domy byly postaveny někdy po roce 1966, stejně jako cesta do Mutěnína. Kříž je vyznačen na kreslené německé mapě Drahotína z první poloviny 20. století. Je dokonce pojmenován jako „Schweinf. Kreuz“ (sviňobrodský kříž). Na přiložené mapě je zakreslen před statky číslo 33 a číslo 34.

Dřívě přidaná památka: Kříž východně od Šidlákova