Kříž nad Horou Svatého Václava

Hora Svatého Václava
okres Domažlice

Litinový kříž na vysokém kamenném podstavci stával původně u zaniklé cesty spojující Horu Svatého Václava se Šibanovem, přibližně na souřadnicích 49.5157514, 12.7355783. Kříž byl dlouho považován za ztracený. V roce 2012 byl jeho podstavec náhodně objeven při orbě. V rámci realizace projektu obnovy byl osazen na vyhlídce u obnovené cesty spojující Horu Svatého Václava se Šidlákovem.

Podle letopočtu 1869 na čelní straně kříže lze předpokládat, že na stejném místě stával ještě jiný starší kříž. Důvodem je, že kříž byl poprvé zaznamenán již na mapě II. vojenského mapování, které proběhlo na území Rakouské monarchie v letech 1836 - 1852.

Dřívě přidaná památka: Kaple u rozhledny Bolfánek
Později přidaná památka: Kříž západně od Domažlic