Pomník v lese nad Horšicemi

Horšice

ŠTÁBNÍ STRÁŽMISTR
JOSEF ŠLAJS
ČEST JEHO PAMÁTCE!

Pomník četnickému strážmistrovi Josefu Šlajsovi v Nevěrné byl vztyčen Tělovýchovnou jednotou
Sokol Horšice dne 26.srpna 1945 v lese Nevěrná nad Újezdem, kde byl dne 19.května 1945 těžce postřelen při hledání německých vojáků, kteří tudy procházeli "na západ" po skončení války. Zraněním podlehl a zemřel dne 20.května 1945. Pohřben je v Chudenicích, kde žila jeho rodina. U příležitosti výročí úmrtí této oběti II.světové války se konají turistické vzpomínkové akce
zv.Šlajsova pětapadesátka jako cyklistický výlet na 50 km a položení květin u památníčku v lese
Nevěrná i na hrobě v Chudenicích.

Z rozbité a poražené nacistické armády ustupující před rudou armádou potulovaly a skrývali se v našich lesích tlupy, které záškodnicky zde střelbou znepokojovali občanstvo. V lese na Nevěrné
skrývala se tlupa šesti nacistů v plné výzbroji. Naši četníci ze stanice v Horšicích spolu s některými občany – střelci z Horšic a z naší obce podnikly proti této tlupě na Boží hod svatodušní den 20. 5. vyčišťovací honičku. Při přestřelce, kterou zahájili ukrytí tam nacisté, byl samopalem smrtelně zraněn strážmistr Josef Šlais, který svému zranění podlehl. Také jeden nacista byl při přestřelce zraněn, ostatní však se stáhli do lesních porostů. Na důkladné vyčištění lesa, byli pak zavolání naši čsl. vojáci z Anglické brigády, kteří byli právě ubytováni v Měčíně. S Čechoslováky přijeli také Američané. Celý les v Nevěrné pak obklíčili, prostřelovali a prohledávali a podařilo se jim celou tlupu pochytati. Náš lid byl velmi rozhořčen a rozezlen na drzost nacistů a chtěl je na místě linchovati. Přítomní Američané je však vzali pod svoji ochranu, naložili je do auta a odvezli do Měčína. Tam si je vyžádalo velitelství čsl. armády (motorisovaná brigáda), a pak byli všichni odsouzeni k smrti. Ortel smrti zastřelením byl vykonán v lese u Měčína, kde byli také pohřbeni.
(citováno jest z Pamětní knihy obce
Týniště)