Kříž u Turbovic

Velký Borek
Skuhrov u Mělníka
okres Mělník
Skuhrov

Zajímavou historii má kříž umístěný před Turbovicemi. V dnešní podobě pochází z 24.dubna 1906, ale byl postaven na místě staršího dřevěného kříže
připomínajícího usmrcení dcery rytíře Turby při pokusu o únos jistým mladým šlechticem.
(František Purš - Velký Borek).

Pověst - Příběh dcery rytíře z Turby
V roce 1727 dal Jan František Turba zbudovat na vinici Vlková letohrádek a nový kládový
vinařský lis. V letohrádku rodina Turbova pobývala celou dobu než „mělnické statky“ opustila. K letohrádku vedly dvě cesty, jedna se přes vinici šplhala po úpatí Turbovického vrchu a druhá šla od
obce Borek ze Skuhrova. Po této cestě se Turbové nejsnáze dostávali na své statky ve Skuhrově a na
Přeplatilově. Rytíř Turba měl dceru, která také pobývala v letohrádku. Když dospěla, zajímali se o ni mladí šlechtici z okolních usedlostí a panství. Jeden z nich, jehož jméno již není známo, se rozhodl získat dceru
rytíře Turby poněkud nevybíravým způsobem. Jelikož o něj neprojevovala zájem, neviděl jiné východisko než ji unést. Schoval se v mlází na rozcestí staré cesty na Starou Boleslav a příjezdové cesty k zámečku a počkal na příhodný okamžik, kdy se slečna vracela již za tmy domů na letohrádek cestou
od Skuhrova. Když se dostala se svým koněm na pěšinu k letohrádku, vyběhl mladý šlechtic z úkrytu a chtěl slečnu lapit. Polekal ovšem jejího koně, který se splašil a dívku shodil. Než ji obyvatelé
zámku objevili, byla již mrtvá. Rytíř Turba dal na místě neštěstí vystavět dřevěný kříž, který ji
měl připomínat. (Karel Pecina - Kříž u Labe – průzkum a ošetření plastiky, Bakalářská práce).