Kříž nad Košutkou u Plzně

Kříž na prvním vojenském mapování (1764)
Plzeň
Kraj:
Plzeňský kraj
Plzeň - Vinice-sever
na mapě, v tabulce

Dřevěný kříž na tomto místě je doložen již na mapě Prvního vojenského mapování z roku 1764. Jedná se tak o jedno z nejstarších zachovalých míst s drobnou památkou na území města Plzeň. Místo se nalézá 250 metrů severně od Sylvánského vrchu, 800 metrů jihozápadně od hypermarketu Globus u polní cesty, okolo kříže vede zelená turistická trasa Košutka - Radčice - ... - Toužim.

Nápis na současném kamenném kříži: "Pochválen bujť Pán Ježíš Kristus Věnováno od držitele Čísla 10. 11. Listopadu 1887, F. Daubek v Plzni".
U kříže bylo až do druhé poloviny 20. století rozcestí polních cest. Z jihozápadu vedla cesta od Radčic, která pokračovala na severovýchod na Košutku. U kříže začínala cesta vedoucí na sever směrem k Chotíkovu. V historické podobě zůstala pouze cesta vedoucí od Radčic, přímá cesta na Košutku byla zničena a přeorána, cesta vedoucí k Chotikovu byla po 500 metrech na severu také přeorána a do pravého úhlu je z tohoto místa vedena odbočka na Košutku. Toto hloupé - typicky socialistické - řešení nejen prodlužuje cestu, navíc je neodvodnitelné a odbočka na Košutku je stále zamokřena a zabahněna.

Zničená cesta je majetkově stále vedena jako komunikace a patří městu Plzeň, neměl by být problém ji obnovit.

Dřívě přidaná památka: Smírčí kříž nad Racovem

Později přidaná památka: Kříž na skalách nad řekou Mží východně od Radčic