Pamětní kříž v Červeném Újezdu ve Svárovské ulici

Červený Újezd
Červený Újezd

Památkově chráněný krucifix se nachází v západní části obce Červený Újezd, u silnice Svárovská, několik metrů od plotu rodinného domu č.p. 336. Původní alej ovocných stromů v jeho okolí byla vykácena a nahrazena novou výsadbou. Na zlatě rámované cedulce pod korpusem Krista lze číst tento dobový text: "Milostiv nám buď, odpusť nám Pane."
K tomuto pamětnímu křížku se váže následující pověst:
"Roku 1525 koupil ves Újezdec spolu s pustými vesnicemi Svárovem a Rymání Jan Žďárský ze Žďáru, syn Cotharda Floriána. Spravoval na místě svého otce Tachlovice a často přebýval na Červeném Újezdě. Oženil se s Kateřinou ze Škovradu a v roce 1598 se jim narodil syn Florián Jetřich. Jan Žďárský dlouho svého prvorozence nepřežil a téhož roku, 15. prosince 1598, odešel na věčnost. Podle pověsti jel ze zámku újezdeckého do kostela na Svárov a na cestě mezi Červeným Újezdem a Svárovem byl stižen smrtí. Na tomto místě dodnes stojí křížek, na jehož podstavci je uveden letopočet této nehody (1598). Ve svárovském kostele, kde byl Jan Žďárský pohřben, je umístěna náhrobní deska, na níž se čte tento nápis: "Léta páně 1598 v outerý po svaté Lucii na poli k druhé hodině na noc na celém orloji umřel urozený a statečný rytíř pan Jan Žďárský ze Žďáru, na Červeném Oujezdci a Tachlovicích, jehožto duši Pán Bůh milostiv býti rač a v tomto místě pochován jest".

Popis pamětního kříže:
Litinový krucifix z 19. století je osazen na renesančním kamenném hranolovém podstavci s mírně odsazenou římsovou hlavicí a zdobeným vytesaným křížem. Na podstavec dosedá oblá patka, nedochovaného sloupu, s vročením "LETA 1598". Před podstavcem vyčnívá ze země jeden nízký zaoblený patník (druhý patník chybí). Předmětem ochrany je krucifix s podstavcem a patníky.

Seznam internetových zdrojů:

Pamětní kříž v Červeném Újezdu