Křížek v Roztokách u Jilemnice

Roztoky u Jilemnice
okres Semily
Roztoky u Jilemnice

V hořeních Roztokách u Jilemnice severně od železniční tratě Roztoky-Martinice na mírném návrší, stojí pamětní kříž. Místo je místními nazýváno "U KŘÍŽKU", starší pojmenování "U KAPLIČKY", nejstarší "NA PASECE". Podél památky vedla prastará cesta z Jilemnice do Roztok. O vzniku a historii této drobné stavby není nic známo, není znám ani autor díla. Nápis z roku 1837 uvádí jako autory obyvatele vesnice Roztocké pod správou sudího Jana Hamáčka. V letech 2016-2017 proběhla kompletní rekonstrukce, jejíž iniciátorem byl pan Vlastimil Mendřický, za významné finanční podpory obecního úřadu Roztoky. Dne 22.7.2017 se zde uskutečnila akce "Požehnání opravené památce".

Avalis