Tyršův pomník v Tyršových sadech v Roudnici nad Labem

Roudnice nad Labem
Pomník
Roudnice nad Labem

Barocco

Filip Uzel (host)

Dnes již málokdo ví, že dne 6. října 1935 byla v Roudnici n. L. slavnostně otevřena nejen Kratochvílova rozhledna, ale zároveň odhalen pomník Dr. Miroslava Tyrše s reliéfním portrétem. Iniciátorem jeho vzniku byl Spolek pro postavení his-torických pomníků společně s T. J. Sokol a Okrašlovacím spolkem (zal. 1885). Projekt navrhl a vytvořil známý roudnický sochař Jan Brabec a na realizaci se s ním podílel kameník Fr. Krajc. Samotný Tyršův park byl založen 28. října 1924, kdy zde žactvo roudnických škol vysázelo „Žižkovy duby." Později přibyly skupiny modřínů, smrků a bříz. V dolní části byl zřízen bazének, kde byly pěstovány rostliny a pamětníci vzpomínali na krásné rozkvetlé lekníny. Ještě níže byl bazén pro děti, ale neosvědčil se a byl přestavěn na pískoviště. V nejvyšším bodě byl péčí Okrašlovacího spolku vystavěn altán a pod ním v půlkruhovém zákoutí s lavicemi byla skalka se zmíněným Tyršovým pomníkem. Za nacistické okupace byl bronzový reliéf uschován a po skončení války zasazen na původním místě. V roce 2011 byl zachráněn před odcizením a umístěn ve vestibulu kina Sokol v Roudnici n.L. Byla však pořízena jeho kopie a chystá se její odhalení v roce 2018, kdy roudnický Sokol slaví 150. výročí svého založení. FILIP UZEL