Kříž severně od Budilova u potoka

Bošice
Budilov
okres Prachatice
Budilov

Kříž byl vztyčen na místě kde 3. ledna 1880 zahynul ve sněhové bouři Vojtěch Noha z Budilova. Vracel se toho dne domů ze Lčovic po staré a dnes už téměř neznatelné cestě, patrně znaven chůzí v silném větru a přibývajícím sněhu se posadil na kamennou zídku pod cestou nevěda že do nejbližšího stavení - Kroupů mlýna - už chybí jen nějakých 100 metrů. Únava a prochladnutí zřejmě zapůsobily a Vojtěch usnul a ve spánku umrzl. Dlouho byl pak pohřešován, jeho tělo bylo nalezeno až na jaře když slezl sníh.

Kříž byl asi před 10-ti lety opraven potomky ale vzhledem k tomu že leží mimo cesty v opuštěném luhu Hradčanského potoka není jeho okolí nijak udržováno a tak před několika lety při bouři došlo k vyvrácení jednoho ze stromů v okolí, ten při pádu zachytil kovový kříž a ulomil ho při čemž došlo i k roztržení horní části podstavce. Kříž už je dnes zcela zarostlý a ve vegetační době už téměř nepřístupný.

Při focení jsem našel a ze země vykopal a očistil kovový poškozený kříž a alespoň ho opřel o podstavec...

Autor fotky: Lukáš Racocha
Franklyn18