Pamětní kříž na skále v Kamýku u Velkých Přílep

Kamýk u Velkých Přílep
Velké Přílepy

Legenda praví, že kříž se vztahuje ke smrti urozené paní Barbory – Babety Dlauhowesky von Langendorf, která se prý ze skály zřítila i se svým koněm, když ji pronásledovali místní lapkové ... a jejíž neklidný duch řádí do dnešních dnů v prostorách nedalekého noutonického hřbitova. Podle četných, především internetových výpovědí jsou na tomto hřbitově slyšet kroky, hlasy, či nářek. Zvedají se tu náhlé poryvy větru, nezpívají tu ptáci, mezi náhrobky se vznáší světélkující mlha či chuchvalce temnoty ....
Pravdou ale je, že člověk by musel být opravdu dobrý jezdec, aby se i s koněm vysápal až na vrchol kamýcké skály.
Druhou možností umístění kříže je zvláštnost tohoto místa, co se týká energetického pole Země. Podle ing. Pavla Kozáka se jedná o silný energetický bod, jehož nadprůměrná síla zde vytvořila již od pravěku používanou harmonizační svatyni, kde se člověk na chvíli stává součástí soustavy Země – Vesmír.

Roku 1972 byly pod srázem kamýcké skály při výkopových pracech nalezeny hroby několika mladých mužů ve věku 14 až 20 let a také ostatky přibližně 18-leté dívky. Náhoda? Že by stopy skutečného jádra pověsti? V hrobech se našly šperky, zbraně i úlomky keramiky. Podle archeologů se jednalo o pohřebiště lidí náležejících ke kultuře nálevkovitých pohárů, kteří tu žili 2300 let před naším letopočtem.

seznam internetových zdrojů:

Autor fotky: Miroslav Blažek