Pomník padlým ve světových válkách ve Středoklukách

Středokluky
Středokluky
Pomník padlým
Středokluky

Vlevo od budovy Obecního úřadu se nachází pomník obětem 1. a 2. světové války. V srpnu 2017 byla na centrální podstavec se jmény padlých vojínů z válečných let 1914 - 1918 umístěna nová replika sochy "běžícího" vojína rakousko-uherské armády. Ve spodní části vytesaný nápis praví: "Navrhl a provedl K.Zentner akad. sochař". V meziválečném období byl originál pomníku umístěn v lokalitě "Na Ovčíně" v sousedství fary. Mladí vojáci čsl. armády u něho skládali svůj slib věrnosti republice. Asi o 50 let později byla původní socha přemístěna na současné stanoviště, kde se však vzhledem k nekvalitě použitého armovaného materiálu po čase zřítila.

Pomník obětem válek ve Středoklukách
Autor fotky: Miroslav Blažek