Pomník Adalberta Stiftera na náměstí ve Frymburku

Frymburk
Frymburk

Barocco
Dřívě přidaná památka: Mariánský sloup na náměstí ve Frymburku

Evosheek (host)

Pomník Adalbertu Stifterovi dal na počátku dvacátého století postavit frymburský rodák Jordán Kajetán Markus, pozdější ředitel vídeňské průmyslové školy. Pomníček stojí v dolní části parku proti rodnému domu mecenáše. Pro základ pomníku byly dovezeny šumavské balvany. Bronzový portrét vytvořil v roce 1902 Hans Rathauský, rakouský sochař. Po roce 1946 byl portrét odstraněn. Teprve po objevení reliéfu Adalberta Stiftera ve frymburské hasičské zbrojnici se navrátil na původní místo.
Adalbert Stifter se narodil v roce 1805 v Horní Plané. byl malíř a německy píšící spisovatel milující šumavskou krajinu, kterou se často nechal ve svém díle inspirovat. ve Frymburku Stifter navštěvoval svého přítele Mathiase Greipla. Zde se také zamiloval do jeho sestry Fanny. Láska však neměla dlouhého trvání. Roku 1868 umírá dva dny po svém pokusu o sebevraždu.