Zvonička na Přední Kopanině

Přední Kopanina
Zvonička
Praha

Na severozápadním okraji Prahy, v městské části Přední Kopanina, před kaplí sv. Ludmily a Marty se nachází drobná dřevěná zvonička, jejíž historii zaznamenal první místní kronikář pan Oldřich Volf. Když mu v roce 1934 zemřela matka, která byla víry českobratrské, nebylo dovoleno tuchoměřickou farností zvonit na umíráček. Občané tento čin odsoudili a za pomoci Sboru církve českobratrské v Tuchoměřicích byla postavena tato dřevěná zvonička, která nese jméno Mistra Jana Husa. Za velké účasti lidí ze širokého okolí byla předána veřejnosti 21. dubna 1935 a poprvé bylo zvoněno právě Marii Volfové jako odškodnění za to, že bez rozdílu náboženství mají lidé žít v míru.

Seznam internetových zdrojů:

Autor fotky: Miroslav Blažek