Pruský památník bitvy u Chlumce ve Varvažově

Telnice
Varvažov u Telnice
Památník
Varvažov

Je nejstarším památníkem bitvy vůbec. Nachází se při silnici do Teplic. Pomník je završen Železným křížem. Přední stěna obelisku nese nápis Die geffalen Helden ehrt dankbar König und Vaterland. Sie ruhen in Frieden. Kulm am 30. August 1813. (Padlým hrdinům věnuje vděčný král a vlast. Odpočívejte v pokoji. Chlumec 30. srpna 1813). Byl odhalen již 8. září 1817 za přítomnosti přední šlechty. O jeho významu pronesl slavnostní řeč kazatel Eyrlert. Rámec slavnosti doprovázela přítomnost účastníků bitvy, mezi kterými nechyběl generál Kleist, který provolal slávu vítězným panovníkům.

Autor fotky: Kulm, použito z Wikimedia Commons
Dřívě přidaná památka: Socha Jelen u Slavětína
Později přidaná památka: Sousoší prasat v Přešticích

Kolemjdoucí

DOBRÝ DEN!
PAMÁTNIK RENOVOVALA CHLUMECKÁ A.S,-LITINOVÉ DÍLY JSME MONTOVALI NA DÍLNĚ-KRÍŽ POZLACENÝ JSEM DÁVAL OSOBNĚ ZPĚT S KOLEGOU,SUPER!