Hasičské leziště u Nevřeně

Nevřeň
Nevřeň
Technická památka
Nevřeň

Hasičské ležiště stojící na břehu potoka Třemošná západně od vsi Nevřeň. Oproti podobným stavbám je zvláštní relativně velkou vzdáleností od obce a je tak samostatnou dominantou údolí potoka.

Leziště nechal postavit sbor dobrovolných hasičů z Nevřeně v roce 1936.

Jedná se o věžovitou stavbu čtvercového půdorysu zhruba 2 x 2 metry o výšce zhruba 10 metrů. Odhalená kostra stavby je nesena čtyřmi betonovými sloupky, které jsou spojeny u země kovovým rámem. V přibližné polovině výšky stavby jsou volně vybíhající sloupy spojeny horizontálním betonovým rámem. Tento rám má šířku zhruba metr a půl a v pravidelných rozestupech nese z každé strany tři otvory tvaru pravidelného kosočtverce. Rám je navíc opatřen dvěma římsami, jedné v dolní části a druhé v horní. Tyto římsy rámují prostor pro kosočtvercové otvory.
Z tohoto falešného patra pokračují nosné sloupky ve stejném rozestupu a šířce k ochozu stavby. Ochoz stavby je tvořen stejným betonovým rámem jako v prvním patře a nese opět z každé strany po třech kosočtvercových otvorech. Ochoz je ve své spodní části opatřen dřevěnou podlahou. Nad ochozem do výšky zhruba dvaceti centimetrů ještě pokračují nosné sloupky, které jsou na svém vrcholu ukončeny ploše bez ozdob a náznaku hlavice, či stříšky. Samotná stavba nenese žádnou střechu a zřejmě nikdy nenesla.

20. květen 2019
Dřívě přidaná památka: Kříž na návsi v Metlech
Později přidaná památka: Pomník západně od Nepomuku v Brdech

Libena (host)

Dobry den, prosim, upravte popisek, neni to susak hadic, jak jsem i ja , obyvatelka Nevrene, predpokladala, ale je to tzv. Hasicske leziste.

Díky, upraveno.