Kaple Panny Marie v zaniklé osadě Stichlův Mlýn u Andělské Hory

Andělská Hora
Andělská Hora
Kaple
Andělská Hora

Kaple Panny Marie byla postavena v roce 1851 místním mlynářem Johannem Schöttnerem uprostřed dnes již zcela zaniklé osady Stichlův Mlýn (Stichelmühle). Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války nabyla již osada dosídlena. Definitivní zkázu jí přinesla poloha na hranici Vojenského újezdu Hradiště, vzniklého na počátku padesátých let 20. století. Opuštěná kaple přestala být udržována a postupně zchátrala, ostatní zástavba osady byla zbořena. Kaple není zapsána v katastru nemovitostí, pozemek pod ní, pozemková parcela č. 319, patří obci Andělská Hora. V letech 2009-2011 přistoupilo občanské sdružení Andělská Hora k celkové rekonstrukci zdevastované kaple.

Noe
Později přidaná památka: Hacklův kříž v Andělské Hoře