Pomník Kurta Konráda v Třebíči

Třebíč
okres Třebíč
Pomník
Třebíč

Autor: Miroslav Pankrác, akademický sochař, odhalen 15.10.1978.

Kurt Konrad (Beer, 15. října 1908 Třebíč – 25. září 1941 Drážďany) byl český marxistický novinář, literární a divadelní kritik. Kurt Konrad se narodil v německé židovské rodině. V roce 1913 se jeho rodina přesunula do Brna a tam vychodil gymnázium. Na Univerzitě Karlově studoval medicínu, avšak studium nedokončil. Do Komunistické strany Československa vstoupil v roce 1928. Působil v časopise Tvorba (1930–1938), Rudé právo (od 1930) a Haló noviny (1935–1938) jako komentátor. Poté nastoupil na sovětskou ambasádu na pozici tiskového atašé (uměl mj. čtyři světové jazyky). Pro svou spolupráci s prvním ilegálním ústředním vedením Komunistické strany Československa byl v březnu 1941 zatčen a vězněn. Jeho život se končí v září 1941 v Drážďanech, kde spáchal sebevraždu. Uvádí se, že svá poslední slova napsal na bílé záložce kalhot; zněla: „Umírám čestně.“

zdroj: Wikipedie

Noe