Nacistický památník nad Kořenovem

Kořenov
Příchovice u Kořenova
Památník
Příchovice

Památník je odvozen z tvaru nacistického válečného vyznamenání s hákovým křížem postavili nacisté roce 1944 u tehdejšího školicího střediska NSDAP. U odhalení pomníku byl i Konrád Henlein, zakladatel Sudetoněmecké strany, v době odhalení Obergruppenführer SS.

V roce 1945 Češi z Turnova na organizované akci (150 lidí, kázání, modlitby) hákový kříž zničili střelbou, kříž rozbili a shodili ze svahu.

V roce 2011 byl obnoven v souvislosti se vznikem spolku "Jizeran". Ohledně památníku existují účelově vykonstruované nepravdy, že jde o pomník smíření a podobné nesmysly, patrně aby byl zastřen skutečný smysl památníku.

Jedná se patrně o jedinou německou nacionálně socialistickou (nacistickou) drobnou památku na území státu, možná v celé Evropě, podobné objekty byly po válce odstraněny.

Zdroje:

vlevo vlajka spolu Jizeran, vpravo možné inspirace pro motivy vlajky