Dřevěná plastika s obrázkem Panny Marie u Šimanova

Šimanov
Šimanov na Moravě
okres Jihlava
Plastika
Šimanov

Dřevěná plastika řezbáře Jana Nováka (*1951, †2007). Byla odhalena v roce 2008 na místě staršího obrázku, který zničil blesk.

Noe
Dřívě přidaná památka: Kamenný kříž na návsi v Nevcehli
Později přidaná památka: Pomník padlým v Nevcehli

Pavel Koubek (host)

Já si ten původní obrázek na stromě pamatuju. Tohle ale provedením a tvarem odpovídá na Boží muka. Argument, že se tam říká "U obrázku" moc neberu. Když v místě "U kapiličky" bude stát po zničení kapličky už jen kříž, přece tomu kříži také nebudu řikat kaplička. V závěru je mi asi jedno, jak to nazvete. Důležité je, že tam stojí a v širokém okolí nic podobného není.

Tomáš (host)

Dobrý den,
pane Koubek pokud si tento článek přečtete kontaktujte mne prosím. Kontakt na mě má správce těchto stránek Píšete, že si obrázek pamatujete připravujeme knihu o Šimanovu. A sháníme věškeré materiály o Šimanovu tak se chci zeptat jestli náhodou nemáte nějaké fotografie či dokumenty týkající se Šimanova.
Děkuji

Noe

Máte pravdu, argument s pojmenováním místa nesedí. Spoustě míst se říká boží muka a přitom to jsou buď kříže nebo sochy - např. Piety. Tvar ale taky není určující - je spousta objektů, které tvarově boží muka velmi přesně imitují (např. náhrobek Karla Čapka) a nejsou to boží muka. Rozhodující je podle mne záměr - zda má objekt upomínat na Kristova muka před ukřižováním. Což je u většiny moderních objektů víc než sporné a tady se to už od autora bohužel nedozvíme. Když tak o tom přemýšlím, kloním se k pojmenování "dřevěná plastika s obrázkem Panny Marie" a k zařazení do kategorie plastika.

admin

Bych to nechal jako obrázek, historicky tam byl obrázek, tohle je jen jeho jiné ztvárnění. Ale spousta památek se nedá přesně vymezit, seznam https://www.drobnepamatky.cz/druhy-pamatek vznikl spíše na základě podoby památek.

Noe

Díky za názor, sám jsem dlouho váhal kam tenhle objekt zařadit. Z jakého důvodu to jsou podle vás boží muka? U těchhle moderních záležitostí bývá kategorizace hodně sporná - tohle není ani typický obrázek ani typická boží muka. Zařazení mezi boží muka jsem zvažoval, nicméně autobusová zastávka u objektu se jmenuje "U obrázku" a tak jsem se přiklonil k zařazení jako obrázek.

Pavel Koubek (host)

Tohle nepatří do obrázků, to jsou dřevěná Boží muka.