Dřevěná plastika s obrázkem Panny Marie u Šimanova

Šimanov
Šimanov na Moravě
okres Jihlava
Plastika
Šimanov

Dřevěná plastika řezbáře Jana Nováka (*1951, †2007). Byla odhalena v roce 2008 na místě staršího obrázku, který zničil blesk.

Noe
Dřívě přidaná památka: Kamenný kříž na návsi v Nevcehli
Později přidaná památka: Pomník padlým v Nevcehli

Pavel Koubek (host)

Já si ten původní obrázek na stromě pamatuju. Tohle ale provedením a tvarem odpovídá na Boží muka. Argument, že se tam říká "U obrázku" moc neberu. Když v místě "U kapiličky" bude stát po zničení kapličky už jen kříž, přece tomu kříži také nebudu řikat kaplička. V závěru je mi asi jedno, jak to nazvete. Důležité je, že tam stojí a v širokém okolí nic podobného není.

Noe

Máte pravdu, argument s pojmenováním místa nesedí. Spoustě míst se říká boží muka a přitom to jsou buď kříže nebo sochy - např. Piety. Tvar ale taky není určující - je spousta objektů, které tvarově boží muka velmi přesně imitují (např. náhrobek Karla Čapka) a nejsou to boží muka. Rozhodující je podle mne záměr - zda má objekt upomínat na Kristova muka před ukřižováním. Což je u většiny moderních objektů víc než sporné a tady se to už od autora bohužel nedozvíme. Když tak o tom přemýšlím, kloním se k pojmenování "dřevěná plastika s obrázkem Panny Marie" a k zařazení do kategorie plastika.

admin

Bych to nechal jako obrázek, historicky tam byl obrázek, tohle je jen jeho jiné ztvárnění. Ale spousta památek se nedá přesně vymezit, seznam https://www.drobnepamatky.cz/druhy-pamatek vznikl spíše na základě podoby památek.

Noe

Díky za názor, sám jsem dlouho váhal kam tenhle objekt zařadit. Z jakého důvodu to jsou podle vás boží muka? U těchhle moderních záležitostí bývá kategorizace hodně sporná - tohle není ani typický obrázek ani typická boží muka. Zařazení mezi boží muka jsem zvažoval, nicméně autobusová zastávka u objektu se jmenuje "U obrázku" a tak jsem se přiklonil k zařazení jako obrázek.

Pavel Koubek (host)

Tohle nepatří do obrázků, to jsou dřevěná Boží muka.