Kaplička svaté Anny severně od Jemnice

Louka u Jemnice

Kaplička Svaté Anny
Vedle kapličky lípa, která byla v roce 2012 prohlášena jako "Památný strom"

Zpracovali Ondřej Kovář, Ervin Reegen, Vladimír Hrbek

Vojtěch Pavelka (host)

Dobrý den vážení, chtěl jsem se Vás dotázat, odkud pramení Vámi zmiňované patrocinium ke kapličce, "sv. Anna". Mně se žádné zasvěcení k objektu nepodařilo nalézt. Vycházíte z nějakého pamětnického podání nebo kroniky, archivu? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Ing. arch. Vojtěch Pavelka, NPÚ ÚOP v Telči, referát výzkumů, průzkumů a dokumentace.

Kolemjdoucí

Pan Vladimír Hrbek uvádí, že o vysvěcení kapličky není nic známo. Mezi občany je známá pod jménem Kaplička sv. Anny (nebo též Durdilova). K vlastnictví kapličky se nikdo nehlásí. Ve starším seznamu na MěÚ v Jemnici je vedena jako kulturní památka pod č. 75.
Muzejní spolek v Jemnici usiluje o její opravu.

Víte něco víc?