Socha sv. Panny Marie u silnice Velenka - Sadská

Socha sv. Panny Marie u silnice Velenka - Sadská, detail
okres Nymburk
Hradištko u Sadské
jib

Památné poutní místo "U sv. Panny Marie"
Na konci 17 století na tomto místě stával kříž, který nechali postavit poutníci z Čáslavi, kteří v těchnto místech za bouře zbloudili na sv. Pouti do Staré Boleslavi jako poděkování za záchranu a nalezení cesty.
Díky veřejné sbírce v roce 1886 zde byla postavena za 120 zlatých socha sv. Panny Marie. Dílo zhotovil kamenosochař p. Formánek z Českého Brodu. Každoročně, vždy 7 týdnů po velikonočních svátcích se od tohoto místa až po železniční zastávku v Třebestovicích konala vyhlášená pouť.
Ta byla v 60 letech minulého století tehdejším režimem zrušena pod záminkou "plašení lesní zvěře". Po čase pak ten samý režim přerušil les a poutní cestu dálničním přivaděčem.
O toto místo pečují členové spolku Severská chůze z Třebestovic, kteří tímto žádají o zachování pořádku.

Text z tabulky u sochy.

Poblíž sochy je pamětní kámen upomínající na tragickou událost.

Kolemjdoucí

Včera, sobota 29.6.19 před 16 hodinou, jsme se vracely ze Sadské směrem k Velence a chtěl jsem symbolicky pozdravit naši ochránkyni, tak jak to vždycky děláme, a ona tam nebyla. Šli jsme k místu, kde stávala a byl jsem vnitřně v šoku, jak místo vypadalo. Jakoby se tudy prohnal náklaďák, kterého zastavili až stromy. Po sošce ani stopy, celý podstavec zlikvidovaný, úhelníky, které nesly stříšku zohýbané, po kytkách, svíčkách a to co tam vidíte výše na snímku ani stopy. Jen spoušť a na keři vystřižení malí andělíčci na barevných šňůrkách smutně vyseli jako němí svědci. Kvádr památky v příkopu, kousky umělé hmoty z auta pohozené vedle. Pak šla kolem nějaká paní, které jsme se ptali co se tu stalo a ona vyprávěla, že když šla ráno v půl páté do práce tak tam už pomníček nebyl a den před tím když šla z práce, tak tam socha ještě stála. Údajně to způsobili dva OPILÍ Ukrajinci. Na místě byli mrtví. Byli to opravdu Ukrajinci? Sošku prý někdo v tichosti odvezl na opravu. Ten úsek od Velenky je rovný přehledný, žádná zatáčka viz mapa. A v místě, zrovna kde je pomníček, najednou ten, kdo řídí auto, si to namíří přímo přesně na jeho střed. Jedna ku kolika je možnost náhody? Ne! to nebyla nešťastná náhoda. A jak to, že všechny ty svícínky, vázičky a pokladnička a vše co zde bylo nashromážděno, zmizelo? Nikde ani stopy po vysvětlení. Nevím, že by novináři vypustili zprávu. Z policie nic neprosáklo. Jakoby bylo záměrem aby se lidé nezamysleli nad tím, co se pojmenovává xenofobií a co má svůj logický výsledek. A sice, že přemísťovat, ať už živočichy, rostliny a tím hůř eskymáka do Afriky nebo opačně, má vždy katastrofální následky. V tomto případě se těžko bude někomu namlouvat, že to nebyl cílený útok na jeden z křesťanských symbolů. Jirka

Víte něco víc?