Kaple svatého Klimenta na Velkém náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové
Kaple
Hradec Králové

Barokní stavbu s otupenými rohy a vybavenou rizality po obou stranách navrhl patrně Giovanni Santini. Kaple má osmibokou kopuli, na níž je báň s lucernou. Na báni je připevněná papežská tiára podepřená dvěma klíči. Původně tu stála gotická kaple, kterou nechal strhnout roku 1714 biskup Jan Adam Hrabě Vokáč, který zároveň nechal vystavět novou kapli ze sbírky kraje hradeckého a 9. záři 1721 ji také vysvětil. První mše svatá se zde sloužila 13. listopadu 1717. Mezi lety 1780-1793 sem byly přeneseny malby křížové cesty ze sousední katedrály Svatého Ducha.
K původní stavbě kaple se váže několik historických záznamů: např. v roce 1514 byla nazývána "českou", jelikož se tu sloužily bohoslužby pro české obyvatelstvo Hradce Králové; 29. června 1680 navštívil kapli císař Leopold I. při prohlídce města. Václav Hájek z Libočan sem umisťoval kostel založený knížetem Bořivojem zasvěcený svatému Klimentovi. Ten ovšem byl podle všeho vystaven na Levém Hradci.

MALINA, Jiří. Královéhradecké obrázky. 2007.

Adalbert