Kaple svatého Isidora Madridského v Kovárech

Zákolany
Kováry
okres Kladno
Kaple
Zákolany

Barokní kaplička zasvěcená patronu rolníků sv. Isidorovi Madridskému, postavená v roce 1863. Slouží pro příležitostné výstavy.

Historie a popis kaple:
Dr. Ant. Podlaha - Posvátná místa Království českého (díl VII, Vikariát Slánský, str. 12-13, vydáno v Praze r. 1913)
" ... Děkanství nalézá se pod Budčí ve vsi Kovárech. Pro obtížnou cestu po příkrém vrchu ke kostelu vystavěna byla roku 1781 k podnětu faráře Pubece naproti děkanství kaple sv. Isidora, aby v ní všedního dne mohly býti konány služby Boží. Kaple ta vystavěna byla nákladem stavů českých. Cihly a vápno daroval baron Albrecht ze Sterndahlů, jenž v té době dozíral k vápenicím v Trněném Újezdě, kde se pálilo vápno na stavbu pevnosti Terezínské, a byl hostem na faře v Kovárech. Původně byla kaple bez krovu; prejzový kryt spočíval bezprostředně na klenbě. Jelikož tato střecha vyžadovala častých oprav, byla nedávno snesena a nahražena obyčejnou střechou šindelovou.

Kaple skládá se ze čtvercové lodi a polokruhové apsidy. V apsidě jest klenba konchovitá s pásy jdoucími z přízedních pilastrův ozdobených volutovými a římsovými hlavicemi. Loď má klenbu plackovou, v rozích pilastry. V apsidě jest po stranách po jednom oválovém okénku. Oltářík (zhotovený roku 1909 řezbářem Bukem v Praze) jest malý, volně stojící, s tabernákulem, na němž stojí soška Pražského Jesulátka. Vzadu na stěně zavěšen jest obraz „Sv. Isidor na poli; v pozadí anděl místo něho oře"; nad rámcem v pěkně řezané, pletencovitým ornamentem ozdobené kartuši čte se nápis S. ISIDOR. Obraz jest slabý, místy přemalovaný. Pořídil jej Kovárský mlynář Kryštof Vintrych.

Nad obloukem klenby nad oltářem nalézal se dříve letočetný nápis:

CtIteLVM IzIDora sWatého Bože raCz popřItI požehnánI sWého.

Vlevo od oltáře stojí kamenná barokní křtitelnice s podstavcem volutovaným a s víkem dřevěným, na němž jest soška „Sv. Jan Křtitel". V bocích lodi jsou okénka, jež mají zěvně barokně zprohýbané ostění. Nad střechou presbytáře zvedá se kamenná, rustikovaná vížka."

Kaple sv. Isidora Madridského v Kovárech
Autor fotky: Miroslav Blažek