Hřbitovní kaple svaté Rozálie v Tuchoměřicích

Tuchoměřice
Tuchoměřice
Kaple
Tuchoměřice

Hřbitovní kaple sv. Rozálie v Tuchoměřicích je raně barokní stavba vybudovaná jezuity v letech 1673-1674, sanktusová věžička však byla již r. 1676 vyměněna za novou. Stavba je obdélníková, členěná ornamentálními pásy a s polokruhem ukončenými okny na bočních fasádách. Na průčelí jsou nárožní pilastry, ornamentální pásy a portál s uchy a rovnou vylamovanou římsou; nad portálem se nachází nika v obdélníkovém rámu, v níž je umístěna kopie sochy Panny Marie Immaculaty. Průčelí kaple je zakončeno trojúhelníkovým štítem a koulemi na podstavcích po stranách. Vnitřek je zaklenut křížovou klenbou, prostor oltáře pak valeným pásem.

Oltář tvoří iluzívní malovaná architektura z r. 1768 od Josefa Kramolína (1730-1802). Josef Kramolín, rodák z Nymburka, se stal r. 1758 členem Tovaryšstva Ježíšova, avšak členem laickým, aby se mohl věnovat výhradně malbě. Vyzdobil též tuchoměřickou jezuitskou rezidenci s kostelem sv. Víta a množství dalších řádových objektů v Čechách. Sochy sv. Vendelína a Isidora jsou dílem Tobiáše Siesmajera.
V červnu 2011 byla kaple opravena nákladem obce a p. Jiřího Sommera. K církevním obřadům je užívána jen výjimečně.

Seznam internetových zdrojů:

Dr. Ant. Podlaha ve své knize z roku 1911 "Posvátná místa Království českého", díl V, Vikariát Libocký, str. 128 a 129 o kapli napsal:
"Kaple sv. Rosalie stojí na hřbitově jihovýchodně od Tuchoměřic při silnici ze Statenic vedoucí. Místu tomu říkalo se "pastviště", jelikož tu bývaly pastviny. Když v Praze nákaza morová častěji zuřila a i do Tuchoměřic bývala zavlečena, jesuité zbudovali na místě zmíněném nákladem důchodu Tuchoměřického kapli ke cti svat. Rosalie, patronky proti moru.
Základní kámen položen byl roku 1673 dne 23. července; stavba dokončena byla r. 1674 a posvěcena Tomášem Pešinou z Čechorodu, děkanem metrop. kapitoly Pražské. Při kapli byl založen roku 1674 hřbitov, jelikož dřívější hřbitov u starého kostela po jeho zboření a po vystavění nového kostela byl zrušen. V kapli samé jest krypta pokrytá mramorovým kamenem; v ní pochovávalo se od roku 1677; odpočívá tu několik členů Tovaryšstva Ježíšova v Tuchoměřicích zemřelých.
Roku 1675 vystavěna byla vížka nad kaplí, na níž r. 1676 dne 25. dubna umístěna byla koule s dvojitým, tak zv. "španělským" křížem.
Roku 1680 byli v čas moru na hřbitově u kaple sv. Rosalie pohřbeni 102 zemřelí."

Kaple sv. Rozálie v Tuchoměřicích