Pamětní kříž svaté Juliány v lese u Tuchoměřic

Tuchoměřice
Tuchoměřice
Tuchoměřice

Jednoduchý kříž z dřevěných hranolů, zasazený do 2m vysokého, původního pískovcového podstavce z roku 1734, umístěný na křižovatce několika lesních cest. Do roku 1868 zde stávala kamenná socha křesťanské panny, jak mečem probodává draka. Do sochy prý ale udeřil blesk a roztříštil ji. Dochovala se jen její hlava, dnes umístěná ve sbírkách Středočeského muzea v Roztokách. Ke svaté Juliáně se dříve konaly slavné pouti, kdy se chodilo s procesím, družičkami a koši růží.

Existují dvě verze pojmenování tohoto místa po sv. Juliáně :
1) Lidová legenda praví, že je zde pochována Juliána - dcera okořského hradního pána rytíře Sukoráda s mlynářským synem Vnislavem. Oba milenci zde byli na útěku dostiženi a pro nerovnou lásku rytířem Sukorádem zabiti. Existují dohady o existenci podzemních chodeb, které údajně vedly z hradu Okoře do tuchoměřického lesa až k sv. Juliáně. Je možné, že milenci prchali právě nějakou takovou chodbou a dívčin žárlivý otec si na ně počkal u východu.

2) Roku 1579 zde jezuité z Klementinské koleje získali příkazem Rudolfa II. zpustlou tvrz a poplužní dvůr, neboť vladykové z Kopaniny už vymřeli a klášter sv. Kateřiny, jemuž nevýnosný majetek připadl, o něj neměl zájem. Tak poprvé vstoupili jezuité do této oblasti, kde se ukrývaly tajné základny českobratrské církve. Jezuité sem také s přesně cíleným záměrem zavedli kult sv. Juliány. Pravděpodobně se jedná o sv. Juliánu z Lutychu. Na lesní křižovatce stávala původně dřevěná socha světice, kterou v roce 1679 nechali jezuité nahradit kamennou sochou od Siesmayera.

Seznam internetových zdrojů:
Petr Jirásek-O Juliáně, Tuchoměřický zpravodaj 08/2015 a 09/2015, www.tuchomerice.eu