Kaplička na návsi ve Vrbici

Hořovičky
Vrbice u Hořoviček
okres Rakovník
Kaplička
Vrbice

Výklenková kaple uvnitř se sochou Panny Marie stoji na pozemku p.č. 115/1, přibližně v severní části pravidelného utvářeného návesního prostoru s lichoběžníkovým půdorysem. V minulosti nebyla prohlášena ani navržena za nemovitou kulturní památku.
Půdorys stavby tvoří protáhlý obdélník cca 2,4 x 1,1 m. Výška po korunní římsu je 2,8 m a vrchol
střechy je 3,4 m nad okolním terénem. Stavbu tvoří zděný plochý hranol přední strany opatřen
mělkou klenutou nikou s elipsovitým nadpražím. Pozadí otevřené niky člení uprostřed hlubší nika s konchou, v niž dole na zvýšeném stupni a ještě na profilovaném podstavci stoji kamenná
socha Panny Marie. Po stranách konchy je dvojice mělkých nik. V roce 2015-2016 proběhla z iniciativy spolku " Zachraňme Vrbici" kompletní oprava kapličky a dne 8.10.2016 byla slavnostně posvěcena.

kaplička Vrbice
hana gottfriedova