Socha svatého Floriána

Pšov
Pšov u Žlutic
Pšov

Pískovcovou sochu sv. Floriána nechali zřídit v roce 1815 manželé Anton a Elisabetha Melcherovi na obecním pozemku při významném rozcestí cesty na Kolešov při pravé straně silnice na Kobylé severovýchodně od obce Pšov.Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války však přestala být socha udržována a postupně chátrala. Někdy během druhé poloviny 20. století byl nakonec podstavec rozvalen, vrcholová plastika stržena a rozbita. V letech 2011-2012 přistoupil Spolek okrašlovací Vladař k celkové rekonstrukci sochy sv. Floriána v rámci výstavby nové naučné stezky. V první polovině roku 2011 byly do ateliéru odvezeny části rozvaleného podstavce, kde byly očištěny, doplněn a ošetřeny hydrofobním nátěrem.
Kamenické práce provedl sochař Marcel Stoklasa z Nečtin nákladem 23.500 Kč. Finance na renovaci byly získány z rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu a prostředků spolku. Následně byla stejným sochařem vytvořena nová vrcholová pískovcová socha sv. Floriána celkovým nákladem 60.000 Kč, která byla na počátku roku 2012 osazena na obnoveném podstavci. Prostředky na vytvoření plastiky uhradil vlastník objektu, obec Pšov.

Autor fotky: M. Kasalý
Dřívě přidaná památka: Altán Amálie u Krušovic