Památník občanů vyhnaných v roce 1938 Němci z pohraničí

Plzeň
Plzeň
Památník
Plzeň

Za účasti radního Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslava Šobra proběhlo v pátek 26. září 2014 slavnostní odhalení základního kamene budoucího „Památníku občanů Československa vyhnaných v roce 1938 z českého pohraničí“. Ten je umístěn na pravé straně Klatovské třídy při výjezdu z Plzně za věznicí Bory a za železniční tratí Plzeň – Klatovy. V místech, kde vedla pomnichovská hranice okleštěného Česko-Slovenska a po 15. březnu 1939 hranice Protektorátu Čechy a Morava.

„Je důležité si připomínat významné události v našich dějinách. Na druhou stranu doufám, že již nebudeme mít příležitost z obdobných důvodů stavět stejné památníky. Měli bychom se z historie poučit, nezkreslovat jí. Věřím, že za rok tady bude stát celý památník a že se tyto události nebudou nikdy opakovat,“ prohlásil Jaroslav Šobr.
V době před vznikem Mnichovské dohody a v období, které následovalo po odstoupení pohraničních oblastí Německu, byla do českého vnitrozemí odsunuta nebo utekla ze strachu o své životy či byla násilně vyhnána většina českých obyvatel, Židů a všech odpůrců nacismu. Byla to část naši historie, o které se příliš nemluví a nepíše, která v nejednom případě skončila smrtí a nezapomenutelně postihla řadu rodin.

Základní kámen pro trvalé připomenutí těchto událostí odhalil Zdeněk Aloy z Kruhu občanů České republiky vyhnaných v roce 1938 z pohraničí.

Dřívě přidaná památka: Kašna u kláštera Plasy
Později přidaná památka: Kříž v osadě Litice (část)