Křeslo v krajině nad Šidlákovem

Šidlákov
okres Domažlice
Krajinné umění
Šidlákov

Křeslo v krajině od Jakuba Oravy
Stojí několik stovek metrů západně od Šidlákova na svahu hřebene Českého lesa v prudké zatáčce nepoužívané silnice. Od křesla je výhled na Šidlákov a na celé údolí Mlýnského potoka a potoka Pivoňka a na Plzeňský kraj.

Nad Šidlákovem dříve vedla silnice do Rybníka s velkou zatáčkou, aby vozy překonaly prudké stoupání. Silnice byla po roce 1953 napřímena a právě v opuštěném ramenu silnice křeslo stojí. Bývalá silnice již téměř zarostla travou.

Autor křesla o díle:
Práci jsem nazval Křeslo v krajině. Snažil jsem se vytvořit křeslo v krajině na takovém místě, kde by si
člověk mohl odpočinout a rozhlédnout se do dálky. V této práci jsem se inspiroval platónovým trojúhelníkem a jeho myšlenkami o idejích a stínech.

Pracoval jsem s místním kamenem a se spadanými větvemi. Přesněji s ulomeným koncem těchto větví. Pomocí skladby kolem osy jsem se snažil vytvořit vnitřní dynamiku, která se rozvíjí do přírodních sil. Díky této skladbě mi v díle vznikly různé tvary průhledů, které při denním světle vytváří zajímavé stíny – ohraničené světlo. Tyto tvary jsem
dokumentoval a jsou pro mě symbolem světa idejí. Oba projekty vytváří v krajině vzdušnou přímku.

Později přidaná památka: Kříž jižně od Lhotky - nenalezeno