Kaplička v Čelivu

Kokašice
Čeliv
okres Tachov
Kaplička
Čeliv

Ves Čeliv je velice starobylého založení, neboť je zmiňována již v zakládací listině kladrubského kláštera (v tzv.kladrubských falzech) v r.1115, tehdy je uváděna jako již existující pod názvem "Na Celule". Později zde stávala snad i tvrz. V průběhu 17.století zde žilo okolo 6-7 usedlých hospodářů a obec měla okolo 40 obyvatel. V r.1838 je ve vsi uváděno 17 domů se 100 obyvateli a ještě v r.1929 mívala obec 78 obyvatel (z nich 1 Čech) žijících v 15 domech. V r.2001 statistika uvádí pouhých 16 trvale žijících osob v 5 domech.
V Čelivu dříve stál kostel sv. Václava postavený ve 14. století jako jednolodní stavba s plochostropou lodí a trojboce uzavřeným presbytářem. Byl několikrát přestavěn. První zaznamenanou je přestavba v roce 1523. Svou 33m vysokou věž kostel získal v roce 1704. Úpravy proběhly ještě v 19. století. Vnitřní barokní vybavení bylo rozbito či rozkradeno hned po uzavření kostela v 50. letech. K demolici kostela dochází na samém počátku 60. let 20. století, při níž byla ušetřena věž. V roce 1968 se však i její osud naplnil. Po kostele zbylo prázdné místo uprostřed vsi. S kostelem byla zbořena i fara.

Maia
Dřívě přidaná památka: Kříž jižně od Čeliva