Krajinné umění Proud Času u Hory Svatého Václava

Drahotín
Drahotín
okres Domažlice
Krajinné umění
Hora Svatého Václava

Land artové dílo Proud Času stojí u Hory Svatého Václava východně od kostela. Památku vytvořil Jakub Orava v roce 2014. Památka se skládá z několika propojených kamenných teras.

Jakub Orava o díle:
"
Myšlenkou bylo zobrazit lidské poznání, které je uloženo v paměti krajiny. Toto poznání, je ale v neustálém pohybu a krouží kolem pomyslné osy. Přirovnal bych to k zámku, ve kterém klíč hýbe závorami, až zapadnou do svých
zářezů a umožní klíči otočit všechny najednou. Tak i jednotlivé naše poznání, které neustále sbíráme a přehodnocujeme, do sebe zapadnou, až v jedinou chvíli a na malý moment.

Dílo, které jsem vytvořil v této lokalitě, jsem nazval Proud času. Inspirací mi byly filozofické myšlenky Aristotela a sv. Augustina, kteří se ve svých spisech zaobírali úvahami o čase.

Práci bych přirovnal k pohybu ozubených kol v hodinovém strojku. Záměrem díla bylo nějakým způsobem výtvarně uchopit toto soukolí a převézt do krajiny. Zvolil jsem variantu pomocí kameno-hlíněných teras, které se pomyslně otáčejí na duchovní ose. Tuto osu mi zastupuje ohrožený kostel sv. Václava. Druhé kolo tohoto soukolí zastupuje rovinu pozemskou. Má vlastní osu orientovanou na sever, která je tvořena velkým kamenem. Duchovní a pozemské soukolí funguje na principu reliéfního prolínání.
V této práci jsem použil pouze přírodní materiál z daného místa. Pracoval jsem s množstvím kamene a hlíny. Ve stavbě kamenných teras jsem využíval techniku křížení, díky které se jednotlivé zídky provázaly a zamezují tak případnému sesouvání.
"

Další informace: