Socha svatého Mikuláše Tolentinského na Karlově mostě

Malá Strana
na mapě, v tabulce

Socha zobrazuje augustiniánkého světce s lilií, podávajícího požehnaný chléb, kterým prý stále činil zázraky (sytil a léčil), jak je vytesáno na podstavci. Další pečivo v košíku drží andílek u jeho nohou. O autorství mezi vědci nepanuje shoda: Někteří uvádějí dodavatele zakázky, starého Jeronýma, autora kašny na II. hradním nádvoří. Jiní uvádějí jako spolupracovníka či přímo autora jeho nevlastního syna Jana Bedřicha, se kterým měl otčím tehdy vážné rozepře.

Autor Jeroným Kohl či J. B. Kohl, r. 1708, donátor augustiniáni u sv. Tomáše; kopie J. Jiříkovský, r. 1970,[18] originál v Gorlici.

Zdroj textu: Wikipedie - Otevřená encyklopedie: Sochy na Karlově mostě [citováno 27. 12. 2014].