Socha svaté Ludmily s malým svatým Václavem na Karlově mostě

Malá Strana
Praha

Scéna symbolicky znázorňuje, jak Ludmila učí svého malého vnuka Václava číst z knihy. Příslušnost k vládnoucímu rodu symbolizují koruny a za Václavem štít s přemyslovskou orlicí. Andílek vpravo drží boleslavské paládium, na soklu je reliéf Václavova zavraždění. Původní sousoší sv. Václava rytíře-vítěze mezi dvěma anděly bylo z prvních na mostě, po protějším Janu Nepomuckém a Pietě. Poškodila ho pak povodeň v r. 1784 a bylo nahrazeno dnešní Ludmilou, která původně stávala na hradčanské rampě u tehdy rušené kaple Panny Marie Einsiedelnské (dnes Kajetánka). Opravené sousoší sv. Václava putovalo na místo sv. Ludmily, kde od r. 1906 zůstal jen sokl doplněný volně navazujícím Václavem od Č. Vosmíka.

Autor Matyáš Bernard Braun, po roce 1720, kopie z r. 1999, originál v Gorlici; původně sv. Václav mezi dvěma anděly, Ottavio Mosto, mezi 1695 a 1701, donátor císařský rada V. Markvart z Hrádku, dnes v Lapidáriu, sokl na Hradčanském náměstí.

Autor fotky: Diligent, použito z Wikimedia Commons