Památník Tomáše Garrigue Masaryka na Masarykově náměstí v Hradci Králové

Hradec Králové
Památník
Hradec Králové

Pomník byl odhalen 28. října 1928. Autorem sochy je Oto Gutfreund. Tomáš G. Masaryk při návštěvě Hradce Králové roku 1929 po spatření pomníku pronesl "To je ten pomník, co jste mně postavili? Já nevím co to znamená. Obyčejně je až po smrti. To je vykřičník: Dej pozor! Dej pozor!" Náměstí díky pomníku představovalo za první republiky prostor pro uskutečňování národních a státních slavností.
Za německé okupace byla přes snahu tehdejšího starosty Pilnáčka socha roztavena pro válečné účely. Pomník byl znovu odhalen 28. října 1947, avšak v padesátých letech nechali sochu odstranit komunisté. Pomník se dočkal svého slavnostního obnovení 28. října 1990 za účasti tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Malina, J. Královéhradecké obrázky. Díl 2. 2006.
Doubek, Z. Lajdar, M. Město pod Bílou věží : čtení o starém Hradci II. 2002.