Památník K.H.Borovského v Chocni na Lhotách

Památník K.H.Borovského v Chocni
Choceň
Choceň
radimjak
Památník
na mapě, v tabulce

Kamenná socha na kamenném čtyřbokém podstavci. Na přední straně podstavce je nápis Karel Havlíček Borovský 1821 - 1856. Ve spodní části podstavce je reliéf husího brku v okovu s řetězem. Pod podstavcem je nápis: Přislibujte si mně, poroučejte si mně: přece zrádcem nebudu. Moje barva červená a bílá, dědictví mé poctivost a síla. Vzadu nápis: Péčí okrašlovacího spolku 1907. Památník stál původně na dnes již neexistujícím Havlíčkově náměstí (před dnešním č.p. 68 na Pernerově ulici). V průběhu 80. let 20. století byl při rozšiřování Pernerovy ulice přemístěn do současného místa na Lhotách.

Jan Provazník (host)

Dobrý den,
podle knihy Dějiny a místopis města Chocně od Emanuela Kosiny z roku 1940 se k tomuto památníku na straně 103 mimo jiné píše, že na zadní straně je nápis "Péčí okrešlovacího spolku 1907". Podle knihy prý byl památník původně umístěn v Chocni mezi Zámkem a nádražím. Byl postaven 28. července 1907 a značnou částkou přispěl tehdy kníže Karel Kinský.

radimjak

Dobrý den,